Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections
U bent hier: Home / Verenigingsmanagement / Praktische ervaring

Praktische ervaring

Verenigingsmanagement is een breed veld. Jos van Bussel heeft veel ervaring op diverse niveaus: als directeur/algemeen secretaris, als bestuurssecretaris en voorlichter, als adviseur. Hij pakt opdrachten praktisch en goed gestructureerd aan en schept veel plezier in het schrijven van juridische teksten als statuten en reglementen. Hieronder enkele voorbeelden van zijn werk.

De carrière van Jos omvat meer dan 30 jaar verenigingservaring. Hij was voorlichter van de SER en de Algemene Vakcentrale, was bestuurssecretaris van de vakcentrale FNV en persoonlijk assistent van FNV-voorzitter Lodewijk de Waal, werd algemeen secretaris van de FNV Horecabond en plaatsvervangend directeur van branchevereniging Kunstconnectie. Als vrijwilliger was hij onder andere voorzitter van korfbalvereniging DES in Delft en penningmeester van GroenLinks Almere, bestuurlijk betrokken bij diverse beroepsverenigingen, hij is secretaris van het Cultuurfonds Almere en mede-oprichter van Zelfstandigenplein. Jos is lid van de Supervisory Board (Raad van Toezicht) van de British School of Amsterdam op voordracht van de ondernemingsraad. Natuurlijk is hij lid van Verenigingsprofessionals Nederland en Register Association Executive.

In de afgelopen jaren heeft Jos als zelfstandig adviseur onder andere voor de Vereniging van Openbare Bibliotheken verschillende opdrachten uitgevoerd: ontwikkeling van een nieuw contributiestelsel, herinrichting van het cao-deel van de website, onderhandeling van mantelovereenkomsten, en een onderzoek naar de arbeidsmarkt en arbeidsvoorwaarden in de bibliotheeksector. Met grote regelmaat richt hij broodfondsen op. Samen met René Verschuren ontwikkelde hij het concept van Zelfstandigenplein, dat op lokaal niveau de krachten van zzp'ers bundelt. 

Jos speelde een belangrijke rol bij de fusie tussen VKV en De Kunstconnectie en gaf een nieuwe impuls aan de vertegenwoordiging van de branchevereniging binnen de Federatie Cultuur en MKB Nederland.

Bij de FNV Horecabond gaf Jos de aanzet voor een forse reorganisatie van de vakbond, waarbij de bestuurlijke structuur werd uitgedund, de financiële afhankelijkheid van fondsen werd uitgesloten en de regiokantoren werden gesloten. Voor het personeel was dat een bittere pil, maar na intensief overleg had de OR maar één vraag: "gaat de reorganisatie wel ver genoeg?"

Jos is tekstueel sterk, of het nu gaat om artikelen, juridisch getinte teksten, persberichten, voorlichtende teksten of het schrijven van publicaties. Hij was redacteur van het SER-bulletin, verantwoordelijk voor de uitgave van SER-adviezen en publicaties voor het mkb, hij was hoofdredacteur van het AVC-blad Blauwdruk en van Horeca Info, herschreef de statuten van de vakcentrale FNV en de FNV Horecabond, ontwikkelde de nieuwe statuten van Kunstconnectie en Zelfstandigenplein en schreef een engelstalig huishoudelijk reglement voor de Fédération Internationale des Associations de Footballeurs Professionels, de wereldvakbond van profvoetballers. Jos heeft ingewikkelde beleidsteksten 'vertaald' in publieksvriendelijke versies: zo herschreef hij het eerste milieuadvies van de SER in een lesbrochure voor middelbare scholieren. Maar ook voor de meer bijzondere ideeën kun je bij Jos aankloppen: zo maakte hij van de horeca-cao een sms-service met info voor werkstudenten, en zorgde hij voor de plaatsing van een miniatuur SER-gebouw in Madurodam.

 

 

 

Meer informatie volgt

Deze website wordt actief gevuld.
Kom regelmatig terug voor meer informatie
of neem direct contact met mij op.

Jos van Bussel