Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Sections
U bent hier: Home / Broodfonds

Broodfonds

Een broodfonds is een schenkkring van zelfstandige ondernemers die inkomensondersteuning geven als een van hen langere tijd ziek is. Het is een betaalbaar alternatief voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Jos van Bussel is landelijk voorlichter van de BroodfondsMakers en helpt broodfondsen oprichten.

Broodfondsen schieten als paddestoelen uit de grond. Inmiddels zijn er meer dan 250 met in totaal een dikke 11.000 deelnemers. Dat aantal groeit elke maand. Niet zo gek, want het broodfonds voorziet in een echte behoefte. Zo'n twee derde van alle zelfstandige ondernemers heeft helemaal niets geregeld bij arbeidsongeschiktheid, en als je bedenkt dat er inmiddels zo'n 1,4 miljoen ondernemers zijn (waarvan 800.000 fulltimers), hebben we het over schrikbarend grote aantallen. Natuurlijk zitten daar mensen onder die denken: "mij kan niks gebeuren", maar dan houd je jezelf voor de gek. Ook al heb je een 'veilige' baan, de meeste ongelukken gebeuren thuis. Of een ander zal in het verkeer maar een fout maken ten koste van jou. Zonder doemdenker te willen zijn, is het dus verstandig om iets te regelen voor langer durende arbeidsongeschiktheid, want mocht je niet in staat zijn om te werken en dus inkomen te verdienen, dan gaat een ander het niet voor je oplossen. De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) schrikt echter veel zzp'ers af: een stevige keuring, mogelijke uitsluiting van risico's en natuurlijk de kleine lettertjes voordat het überhaupt tot uitkering komt. Tel daarbij - zeker voor de wat oudere zelfstandige - de vaak hoge premie bij op, en voor je het weet komt van uitstel afstel.

Het broodfonds is een mooi alternatief. Heel simpel komt het erop neer dat de leden van een broodfonds elkaar beloven: "Als jij ziek bent, dan zorg ik voor jou". Naar de mate waarin je inlegt, krijg je bij ziekte een schenking. Als je deelneemt, spaar je maandelijks een bedrag tussen € 33,75 en € 112,50 per maand op een eigen rekening, en bij ziekte en arbeidsongeschiktheid ontvang je na een wachttijd van 30 dagen een schenking van je medeleden van netto € 750 tot € 2500. Het is dus wel degelijk mogelijk om tegen heel betaalbare bedragen iets te regelen tegen langdurige ziekte. Het broodfonds geeft schenkingen tot maximaal 2 jaar. Wil je ook je risico op permanente arbeidsongeschiktheid afdekken, dan kun je alsnog een AOV met een wachttijd van 2 jaar afspreken. Dat kan behoorlijk schelen in de premie; vraag er eens naar bij je verzekeringsadviseur.

Heb je interesse in het broodfonds? Kijk dan op broodfonds.nl of er bij jou in de buurt een broodfonds is, of check de agenda of er binnenkort een voorlichting wordt gehouden. Je kunt natuurlijk zelf ook een bijeenkomst regelen: bij minimaal 20 belangstellenden kom ik graag naar je toe. Een voorlichtingsbijeenkomst kost niks, dus doe jezelf niet te kort. Bel of mail me, en het is geregeld.

Meer informatie volgt

Deze website wordt actief gevuld.
Kom regelmatig terug voor meer informatie
of neem direct contact met mij op.

Jos van Bussel